Verse asperges
geschild of ongeschild

Aspergeweetjes

 

hierbij geven we u graag enkele belangrijke weetjes:


Hoe bereid ik asperges en hoe lang moeten ze koken?

Als het om koken gaat, zijn er 2 mogelijkheden:

- leg de geschilde asperges in kokend water en wacht tot het water weer aan de kook komt.
  Draai het vuur naar beneden en laat ze afhankelijk van dikte zachtjes koken.
  Zet het vuur daarna uit en laat de asperges in het hete water met gesloten deksel, nog ongeveer een 10-tal minuten
  nagaren.
- OF zet de geschilde asperges in koud water en laat de pan zachtjes aan de kook komen, de tijd is ook hier afhankelijk van
  de dikte.
  vervolgens de warmebron uitzetten en de asperges in gesloten pan laten nagaren.

Hou voor beide mogelijkheden de volgende tijden aan (hier zijn de asperges niet beetgaar, maar ook niet krokant)

dik: 15min
middel: 10min
dun: 8 min

Kunnen asperges worden ingevroren?

-  Asperges kunnen perfect ingevroren worden, ze moeten wel eerst geschild worden.
   Waneer u ze gaat eten laat ze dan niet  eerst ontdooien, maar doe de asperges in het kokende water, stomer of oven,
   afhankelijk van uw gekozen kookmethode.
   Ongeveer dezelfde kooktijden kunnen aangehouden worden.
   Zo kunt u ook buiten het seizoen nog van de asperges genieten.
   Indien u geschilde asperges hebt aangekocht, mag het doosje ook in de diepvriezer.
 

Hoe lang blijven de geschilde asperges vers in de frigo?

- De geschilde asperges kunnen zeker nog 5 dagen in de frigo worden bewaard.
  De niet-geschilde asperges zeker nog een week.

Kan de soep worden ingevroren?

- In onze verse aspergesoep zit geen room, ze kan dus ook perfect worden ingevroren.
  De soep kan zeker nog 5-tal dagen in de frigo worden bewaard.

Hoeveel asperges zitten er in een 1 kg geschilde asperges?

- in 1 kg middelgrote geschilde asperges zitten ongeveer 16 tot 18 stuks.
  in 1 kg dunne geschilde asperges zitten ongeveer 25 tot 30 stuks.
  in 1 kg dikke geschilde asperges zitten ongeveer een 10-tal stuks.

Wat is het verschil tussen de gewone witte asperges en de asperges met een blauwe top?

- asperges met een blauwe top zijn even goed van kwaliteit,
  Zolang een asperge onder de grond blijft 'groeien' is deze wit.
  Als de scheidingslijn met aarde en licht wordt doorbroken en zo zijn kopje boven de grond uitsteekt, dan
  kan het zonlicht het proces van fotosynthese op gang zetten en veroorzaakt dit een verandering van kleur
  van wit naar blauw/roze. Vandaar dus de blauwe kopjes. 
  De smaak is even lekker, als ze roze/ blauw zijn en gekookt worden, trekt de verkleuring weer weg en wordt de 
  asperges weer wit.

Hoeveel asperges reken je als voorgerecht en hoeveel als hoofdgerecht?

voorgerecht: 3 of 4
hoofgerecht: 6 tot 8